Gent daagt Kortrijk uit voor een SDG-duel:

'Eet massaal sociaal op 20 juni 2017'

(24.05.2017)

Voor de laatste SDG-uitdaging gaat Gent het duel aan met Kortrijk. Onder de noemer 'Eet massaal sociaal' roepen de twee steden iedereen op om op dinsdag 20 juni 2017 naar een sociaal restaurant af te zakken. Men kan er genieten van een lekkere en gezonde lunch aan een democratische prijs én steunt tegelijk de strijd tegen armoede. De stad die de meeste nieuwe mensen bereikt, mag zich de winnaar noemen.

Laatste SDG-Uitdaging

Als officiële ambassadeur van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ('SDG Voice' van de Sustainable Development Goals) daagt de Stad Gent dit jaar vijf verschillende Belgische steden uit. Eerder werd het duel al aangegaan met Sint-Niklaas (voor de titel van de beste veggie-stad), Genk (met de actie ‘Iedereen Feminist’), Oostende (zoveel mogelijk nieuwe mensen leren fietsen) en Luik (lesmarathon). In het kader van SDG 1, die draait rond de strijd tegen armoede, daagt Gent als laatste stad Kortrijk uit. Beiden hebben immers al jaren een uitgewerkt armoedebeleid. Sociale restaurants spelen daarin een belangrijke rol.

Rudy Coddens, OCMW-voorzitter en schepen van Werk en Armoedebestrijding in Gent : 'Onze zeven Gentse sociale restaurants zijn niet alleen een plaats waar je aan een sociaal tarief kan eten. Het zijn ook plaatsen waar heel wat werkzoekenden opgeleid worden voor een job in de reguliere of sociale economie.'

Philippe De Coene, OCMW-voorzitter en schepen van o.a. Armoedebestrijding in Kortrijk :'Elke inwoner van Kortrijk toegang verschaffen tot een dagelijkse, gezonde maaltijd is één van de speerpunten in ons armoedebestrijdingsplan. In 2015 voerde OCMW Kortrijk extra campagne om de maaltijden aan huis breder bekend te maken. Het aantal maaltijden dat via de dienst thuiszorg én in de Kortrijkse wijkcentra geserveerd wordt, steeg tussen 2014 en 2016 met maar liefst 21,5% naar 112.458. Vooral het aandeel maaltijden aan sociaal en extrasociaal tarief (1 euro maaltijden) ging fors omhoog. Zo steeg het aandeel extrasociaal tarief in diezelfde periode met 442%.’

Eet massaal sociaal

Onder het motto 'Eet massaal sociaal' daagt Gent Kortrijk uit om op dinsdag 20 juni 2017 zoveel mogelijk nieuwe bezoekers naar de sociale restaurants te lokken. De bedoeling is bezoekers met elkaar in contact te brengen én vooral nieuwe mensen te leren kennismaken met wat sociale restaurants bieden. Op het menu van de restaurants staan immers lekkere en gezonde gerechten. De tarieven zijn democratisch en wie een tegemoetkoming of een leefloon krijgt, betaalt een lagere prijs.

Beide steden roepen iedereen op om met vrienden, familie of buren af te zakken naar een sociaal restaurant in de buurt op dinsdag 20 juni 2017 tussen 11.45 en 13 uur. Alle gasten worden die dag getrakteerd op een kop koffie of thee met een versnapering. Wie een nieuwe gast meebrengt maakt bovendien kans op een etentje: in elk sociaal restaurant wordt er eentje verloot!

De OCMW-voorzitters van Gent en Kortrijk zullen op dinsdag 20 juni 2017 met een paar gasten lunchen. Waar en met wie ze gaan eten, wordt later bekendgemaakt.

Alle adressen op een rijtje

In Gent kan men lunchen op volgende plaatsen:

Wijkresto ’t Oud Postje, Meulesteedsesteenweg 455, 9000 Gent

Eetcafé Toreke, Vlotstraat 22, 9000 Gent

Het Restaurant Ateljee, Vlaamse Kaai 10, 9000 Gent

Parnassus Ateljee, Oude Houtlei 122, 9000 Gent

Het Restaurant Ateljee Vzw, Kempstraat 150, 9000 Gent

Ikook  - De Knoop, Dienstenbedrijf Sociale Economie, Hundelgemsesteenweg 125, 9050 Gent

Ikook - Nieuw Gent, Dienstenbedrijf Sociale Economie, Rerum Novarumplein 180, 9000 Gent

In Kortrijk vindt men op volgende plaatsen sociale restaurants:

Wijkcentrum De Zonnewijzer, Langemeersstraat 6, 8500 Kortrijk

Wijkcentrum De Condé, Condédreef 16, 8500 Kortrijk

t Cirkant, Hellestraat 6, 8510 Marke

De Zevenkamer, Peperstraat 141, 8501 Heule

De Weister, Lijsterstraat 2, 8510 Aalbeke
 [©m&b2017]