Winnende kortfilm op Sundance Festival

werd gedraaid in het OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld

wil je de film bekijken, klik op de afbeelding

(31.05.2016)
 OCMW-woonzorgcentrum Het Heiveld in Sint-Amandsberg werkte mee aan de kortfilm ‘Avalon’ van de jonge Gentse regisseur Vincenzo De Jonghe, die vorige week de publieksprijs won in de prestigieuze kortfilmcompetitie van televisiezender Sundance Channel in Londen. De film toont hoe je het best omgaat met mensen met dementie. Een onderwerp waarrond Het Heiveld al heel wat baanbrekend werk verrichtte.

Dat de makers van de kortfilm ‘Avalon’ bij Het Heiveld terechtkwamen, is beslist geen toeval. Het Heiveld kwam de voorbije jaren meermaals in het nieuws met vernieuwende projecten om een huiselijke en stimulerende omgeving voor zijn bewoners te creëren.

Vergeten kracht

Er was bv. het project ‘Vergeten kracht’, dat via kunst de identiteit van bewoners met dementie weer naar boven haalt. Door de ziekte verloren gewaande herinneringen, passies en talenten werden zo weer levend. En dat opende dan weer deuren voor familieleden en zorgverleners om beter met hen te communiceren.

Dementievriendelijk Gent

Een positief verhaal over dementie dus, dat aansluit bij de kortfilm ‘Avalon’. “De film toont dat je mensen met dementie niet als kleuters moet behandelen en dat je geen zaken moet proberen te forceren. Laat hen in hun waardigheid en stap binnen in hun leefwereld. Dat past ook in onze brede visie om van Gent een dementievriendelijke stad te maken”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan.

Mensen met een identiteit en gevoelens

“Daarom werken we graag mee aan zulke initiatieven, ook al waren de opnames voor ons personeel niet altijd evident. Want er moesten uiteraard nog mensen worden verzorgd”, zegt Geert Roggeman, directeur van Het Heiveld. “Maar we vinden het belangrijk dat mensen zich bewust worden dat oud en hulpbehoevend zijn naast beperkingen ook nog veel mogelijkheden biedt. Mensen met dementie zijn nog altijd mensen met een identiteit en gevoelens.”

Dorp op zich

“Als woonzorgcentrum evolueren we voortdurend mee met onze bewoners. Deze zomer turnen we onze cafetaria om tot een bruin café met een authentieke Wurlitzer jukebox uit de jaren ’50. Want dat is de periode waarin onze bewoners jong waren. Zo voelen ze zich nog beter thuis. We denken ook aan een neerhof, een bloemenveld en een boomgaard. Zo wordt Het Heiveld een dorp op zich. Met een eigen cultureel centrum (de Oase-kapel), café, een kleine dierentuin en boomgaard. Een plek ook waar de buurt welkom is.”

“Het is goed dat onze bewoners alles zo dicht binnen handbereik hebben. Want met een zorggraad van 85% wordt uitstappen maken almaar moeilijker”, geeft Geert Roggeman nog mee. 

Ontroerd door het eindresultaat

De kortfilm ‘Avalon’ werd opgenomen in de woning van Georgette (86). “Ik heb altijd prijs als er iets gebeurt! Een hele dag, van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds, moest ik in de gemeenschappelijke ruimte verblijven, terwijl tientallen mensen mijn woning binnen en buiten liepen. Maar ik had het er graag voor over. Ik was ontroerd toen ik het eindresultaat zag. Het was ook heel herkenbaar. Ik heb het zelf meegemaakt met mijn man, die aan de ziekte van Parkinson leed.”

Geen tijd om mij te vervelen

“Ik woon hier nu 7 jaar en ben hier heel graag”, aldus Georgette. “Tijd om mij te vervelen, heb ik niet. Zowel in de voor- als in de namiddag doe ik mee aan activiteiten: op de wifi spelen, hersengymnastiek, gezelschapsspelen. Met een kleine groep bewoners gaan we soms bowlen. Met mijn dochters ben ik onlangs naar de zee geweest. Het is hier ook geen pensionaat. Ik ga en sta waar ik wil. Je moet alleen niet denken aan vroeger, tenzij met plezier. Ik heb het allemaal meegemaakt en ben heel gelukkig geweest. Dat moet je koesteren.”

 


[©m&b2016]