soort van het jaar, het lieveheersbeestje...

 

(20.04.2017)

 

Op woensdag 26 april 2017 lanceren Stad Gent en Natuurpunt een campagne om deze soort in de kijker te zetten.

Lieveheersbeestjes spreken tot de verbeelding bij jong en oud en zijn volgens velen zelfs echte geluksbrengers. Bovendien hebben ze een stevige reputatie als natuurlijke vijand van bladluizen.

Maar hoewel ze populair zijn, waarderen we de kleurrijke kevers niet genoeg. Ze worden weinig bestudeerd. Sommige soorten zijn bovendien bedreigd.

'Tijd om het lieveheersbeestje in de kijker te zetten en op te roepen er zorg voor te dragen. 2017 roepen de Stad Gent en Natuurpunt Gent daarom uit tot het jaar van het lieveheersbeestje.'

Gent, hotspot voor lieveheersbeestjes

Gent telt een aantal hotspots voor lieveheersbeestjes, plaatsen waar ze veel voorkomen. Ze zijn opvallend talrijk in het Citadelpark en de plantentuin van de universiteit, in de Bourgoyen-Ossemeersen en Gentbrugse Meersen, bij De Sterre en op spoorwegterreinen.

Gent is vooral belangrijk voor het tweestippelige en dertienstippelige lieveheersbeestje. Het zijn allebei kwetsbare soorten, maar ze komen toch nog veel voor in onze stad. Extra zorg is nodig. Daar houden Stad Gent en Natuurpunt een warm pleidooi voor.

Gentenaars kunnen helpen inventariseren

In België zijn alle inheemse lieveheersbeestjes wettelijk beschermd. Ondanks hun populariteit worden ze minder vaak geïnventariseerd dan bijvoorbeeld vlinders en libellen.

Gent wil zijn steentje bijdragen om daar iets aan te doen en schakelt daarvoor Gentenaars in om de verschillende soorten in kaart te brengen. Op gent.waarnemingen.be kunnen Gentenaars ingeven welke lieveheersbeestjes ze tegenkomen in hun dagelijkse omgeving.

Brochure met nuttige tips

Gentenaars worden uitgenodigd om mee op ontdekking te gaan naar lieveheersbeestjes en ze welkom te heten in eigen tuin. Om daarbij te helpen, werd nuttige informatie samengebracht in een brochure. Daarin staan planten die in eigen tuin gezet kunnen worden of tips voor ecologisch beheer van stadstuinen om meer lieveheersbeestjes aan te trekken.

De brochure is beschikbaar in het Natuur-en Milieucentrum De Bourgoyen, op de activiteiten in het kader van de campagne en kan aangevraagd worden bij de Groendienst. Geïnteresseerden kunnen ze ook downloaden op www.stad.gent (zoekterm: lieveheersbeestje).

Activiteiten

Ook activiteiten die de soort van het jaar in de kijker zetten, staan samen in de brochure. Van april tot en met oktober kunnen Gentenaars lieveheersbeestjes ontdekken of deelnemen aan festiviteiten die de soort van het jaar in de kijker zetten.

De verjaardagsfeestjes met als thema Lieveheersbeestjes die je bij Natuurpunt kan boeken, de Dag van het Park in Overmeers op 28 mei of de film ‘Minuscule en de mierenvallei’ op 15 september in open lucht zijn maar enkele voorbeelden.

Met de plantenbeurs in mei en de bomen- en struikenverkoop in het najaar biedt Natuurpunt de Gentenaars ook verschillende kansen om hun tuinen te verrijken met plantgoed, bomen en struiken waarop lieveheersbeestjes dol zijn.

Educatief pakket

Voor scholen wordt een educatief pakket ontwikkeld, zodat ook de allerkleinsten hun steentje kunnen bijdragen om zorg te dragen voor ‘pimpampoentjes’.
 [©m&b2017]