contactclowns volgen vormingstraject in
OCMW-woonzorgcentrum De Vijvers

(25.11.2016)


  

Woonzorgcentrum De Vijvers van OCMW Gent is vanaf het weekeinde van 26 en 27 november gastheer voor 16 kandidaat-contactclowns die er een vormingstraject volgen. Contactclowns maken via aangepaste vaardigheden contact met personen met dementie.

“Het is de eerste keer dat we een vormingstraject opstarten met praktijkstages in een woonzorgcentrum”, vertelt Geert Baetens van Contactclowns in de Zorg, Neuze Neuze. “Dat we hiervoor De Vijvers uitkiezen, is geen toeval. Want zij waren in 2013 het eerste woonzorgcentrum in Vlaanderen dat ons tegen betaling een kans gaf en in onze aanpak geloofde. Intussen zijn we in een 15-tal voorzieningen actief.”

Meerwaarde

“De woonzorgcentra van OCMW Gent zijn continu op zoek om de meest kwetsbare bewoners de nodige ondersteuning te geven. De Vijvers zag al snel de meerwaarde van een samenwerking met de contactclowns”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan.

Aandacht geven

Maandelijks gaan de contactclowns een namiddag langs bij de bewoners met dementie. “Wij zijn geen clowns in de zin dat we grappige acts brengen of gekke spelletjes doen”, legt Geert Baetens uit. “Wij willen de mensen vooral aandacht geven. Wij maken echt tijd voor hen, zodat we ook de meest kwetsbaren bereiken. Er moet niet altijd iets gebeuren. Via aanrakingen, muziek, geuren, kleuren, belletjes blazen,… proberen we in hun leefwereld binnen te stappen en hen zo mee te nemen in onze werkelijkheid.”

Ontroerend moment

“Het is een kwestie van een manier te vinden om met hen te communiceren”, vult Dirk Beyens, directeur van woonzorgcentrum De Vijvers, aan. “Bij deze bewoners lukt dat alleen nog via zintuiglijke prikkels. Een zeer ontroerend moment voor hun familie en onze medewerkers.”

Goede samenwerking met zorgverleners De Vijvers

“Belangrijk voor onze aanpak is een goede samenwerking met het personeel”, benadrukt Geert Baetens. “Met de zorgverleners van De Vijvers hebben we een hele methodiek ontwikkeld. Wij staan open voor wat zij ons kunnen bijbrengen. En zij vinden via ons nieuwe ingangswegen om ook bewoners met verregaande dementie te bereiken.”

16 kandidaten

Voor het vormingstraject daagden 39 kandidaten op, van wie er 16 geselecteerd zijn.  Aanstaande weekeinde gaan de kandidaten intensief aan de slag met contactclownerie. Docent is Tom Roos, zelf contactclown en één van de drijvende krachten achter Theater Wurre Wurre. In totaal bestaat de vorming uit 5 weekends en 6 stagedagen.
 


[©m&b2016]