Assistentiewoningen Antoniushof vieren 20ste verjaardag

 

(20.04.2017)

 

De Groep van Assistentiewoningen (GAW) Antoniushof viert op donderdag 20 april zijn 20ste verjaardag. Met 110 bewoners verspreid over 88 individueel aangepaste flats is GAW Antoniushof de grootste voorziening van OCMW Gent voor 65-plussers. Daar wonen ze zelfstandig, met de nodige ondersteuning, in een sociaal veilige omgeving. De bewoners van het eerste uur worden tijdens de viering in de bloemetjes gezet.

“De bouw van het Antoniushof startte in 1994”, herinnert woonassistent Marc Willeput zich nog. “Tot het begin van de jaren 80 was hier nog een rusthuis gevestigd, dat gerund werd door de zusters. Koppels werden toen nog gescheiden. De vrouwen bleven hier, de mannen moesten naar het rusthuis aan de Lousbergskaai. Om maar te zeggen dat de tijden, gelukkig maar, heel snel veranderd zijn. Hier wonen nu zowel koppels als alleenstaanden. Daarnaast hebben we nog 6 flats voor mensen met een beperking.”

Aangenaam wonen

“De gemiddelde leeftijd van de eerste bewoners was tussen 60 en 65 jaar. Wat eigenlijk zeer jong was. Ter vergelijking: nieuwkomers zijn nu gemiddeld 81 jaar oud”, vervolgt Marc Willeput. “Van die eerste generatie wonen nu nog een tiental mensen hier. Zij worden op 20 april in de bloemetjes gezet. Het geeft ook aan dat het hier aangenaam wonen is. Het is een unieke locatie, vlak bij het Prinsenhof en het Gravensteen, en op wandelafstand van de binnenstad. En dan hebben we nog niet gehad over onze idyllische binnentuin, eigenlijk een oude kloostertuin van bijna 1 ha groot met een boomgaard, een wilde bloementuin en kruidenborders.”

Crisis- en overbruggingshulp

Het Antoniushof zijn erkende assistentiewoningen. “Dat betekent onder meer dat de bewoners een beroep kunnen doen op crisis-  en overbruggingshulp”, zegt OCMW-voorzitter Rudy Coddens. “Alle bewoners hebben een Personen Alarm Systeem (PAS), waarmee ze 24 uur op 24 een noodsignaal kunnen uitsturen. Binnen de 10 minuten is hulp aanwezig. Buiten de kantooruren werken we hiervoor samen met het woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Molenaarstraat.”

“Voor overbruggingshulp, als bijvoorbeeld een bewoner zorg nodig heeft in afwachting van een definitieve oplossing door een thuiszorgdienst, komt een verzorgende van lokaal dienstencentrum De Thuishaven of van Sint-Jozef langs.”

Financiële tussenkomst

“De erkenning impliceert ook dat bewoners met een beperkt inkomen recht hebben op een financiële tussenkomst door het OCMW”, benadrukt voorzitter Rudy Coddens. “Met die premie willen we hen, na betaling van de huishuur, voldoende financiële ademruimte geven om kwaliteitsvol te blijven leven en volwaardig aan onze samenleving te participeren. Vanaf 1 mei 2017 geldt in het Antoniushof een dagprijs van 24,54 euro voor een kleine flat en van 27,98 euro voor een grote flat.”

Buurtgerichte werking

Antoniushof is geen eiland. “We werken heel buurtgericht”, zegt Marc Willeput. “Op 20 mei houden we bv. ons derde tuinfeest voor de buurt. Onze binnentuin staat van 7 uur ‘s ochtends tot 7 uur ‘s avonds voor iedereen open. Samen met diensten van de stad hebben we vorige maand onze moestuin heraangelegd. Bewoners en buurtbewoners gaan er samen aan de slag met kruiden en eetbare bloemen.”

Active ageing

“Voor onze bewoners organiseren we ook veel activiteiten in het kader van actief ouder worden, dat houdt mensen fit en mobiel, ze voelen zich beter in hun vel, ze hebben een doel in hun leven. We doen bv. kook- en sportactiviteiten, we houden verjaardagsfeestjes. Elk jaar hebben we onze musical. Met wijkscholen zetten we activiteiten voor jong en oud op het getouw. Kinderen leren zo respectvol omgaan met ouderen. Onze bewoners bloeien helemaal open als ze via de kinderen weer geconfronteerd worden met hun jeugd”, aldus Marc Willeput.

Bewoners zijn elkaars buddy

Om dat allemaal te realiseren, werkt Marc Willeput met een klein maar heel gemotiveerd en flexibel team. “Sommigen springen zelfs bij in hun vrije tijd. We hebben ook veel vrijwilligers: gepensioneerde personeelsleden, buurtbewoners, maar ook de bewoners zelf. We stimuleren dat bewoners elkaar helpen, elkaars buddy zijn. Bv. naar de bakker of apotheker gaan voor iemand die ziek is, een oogje in het zeil houden. Ze hebben ook een telefooncirkel opgezet, waarbij ze naar elkaar bellen om te vragen hoe het gaat, of ze iets nodig hebben.”

Blijven investeren in meer comfort

Blijven investeren in meer comfort voor de bewoners is een voortdurende bekommernis, stipt Marc Willeput aan. “Onlangs zijn alle ingangsdeuren geautomatiseerd. Via videofoons verhogen we de veiligheid. De woningen voor personen met een beperking worden aangepast na advies van een ergotherapeut. Ook nieuw tuinmeubilair staat op ons verlanglijstje.”
 [©m&b2017]