drieduizendste bouwvakker aan het werk via bouwbaan

 

(19.04.2016)


Het succesvolle tewerkstellingsproject “Bouwbaan” bestaat 10 jaar! Sinds de start in 2006 heeft het tewerkstellingsproject  ‘Bouwbaan’ al 3.000 mensen aan een vaste job geholpen. Dit in één van de 42 bouwberoepen als metselaar, stukadoor, dakdekker, stellingbouwer, loodgieter, elektricien …

Werkzoekenden zoals Kenneth, intussen aan het werk bij bouwbedrijf Aclagro.

Bouwbaan informeert in onze stad en provincie werkzoekenden over bouwberoepen die de beste kansen bieden op een duurzame job. Werkzoekenden en jongeren die bewust kiezen voor een job in de bouw, worden intensief begeleid richting deze tewerkstelling. Niet evident, want de sector kampte een aantal jaren met een moeilijkere economische periode met een daling in het aantal vacatures tot gevolg. Toch slaagde Bouwbaan erin (veel) mensen aan het werk te krijgen!

De bouwsector herleeft!

En dat zien we in het aantal vacatures: momenteel zijn er in onze regio 49% meer vacatures  in de bouwsector dan een jaar geleden. Vacatures waar het tewerkstellingsproject Bouwbaan mee op pad gaat naar mensen op de arbeidsmarkt die mogelijke interesse in een bouwberoep hebben. Aan die kandidaten worden de 42 bouwberoepen uitgebreid toegelicht en eenmaal de keuze samen gemaakt wordt voor het ideale beroep, zoekt Bouwbaan mee naar de ideale match tussen werkzoekende en werkgever.

Nieuwe doelgroepen die bouwbaan opneemt zijn de 700 laatstejaarsleerlingen in bouwscholen die sinds 2013 allen individueel gesproken worden: dit omdat bouwbaan aan iedereen die de positieve keuze voor een bouwopleiding bam, ook de garantie op een job wil bieden.

In diezelfde filosofie nodigt Bouwbaan vanaf deze maand ook alle bouwvakkers uit die vorig jaar hun job verloren, om samen te zoeken naar een nieuw bedrijf. Iedereen met zinvolle ervaring en de wil om te werken wordt de hand gereikt om zo snel mogelijk die nieuwe tewerkstellingskans te grijpen.

 Bouwbaan, een geslaagd partnerverhaal binnen Gent Stad in Werking

Het project ‘Bouwbaan’ startte in 2006 in Gent met de steun van stad Gent (via Gent, stad in werking), VDAB en de bouwsector. In Gent is Bouwbaan een schoolvoorbeeld van hoe lokale partners op de arbeidsmarkt, verzameld binnen GSIW, met succes een experiment opstarten dat beantwoordt aan noden van werkzoekenden en werkgevers. 

Bouwbaan breidde al snel uit naar de hele provincie Oost-Vlaanderen. Het provinciebestuur sprong eveneens op de kar, zodat Bouwbaan nu ook de 700 laatstejaarsleerlingen uit de 46 Oost-Vlaamse bouwscholen informeert over de bouwsector en hen begeleidt naar een job.

Na 10 jaar is Bouwbaan uitgegroeid tot een stevig partnerschap met een solide werking en een pak opportuniteiten.
 


 

[©m&b2016]