Gentse winternachtopvang start op 28 november

(15.11.2016)Op maandag 28 november 2016 start de Gentse winternachtopvang voor dak- en thuislozen. Tot 13 maart 2017 zijn er veertig extra bedden beschikbaar. Dat maakt een totaal van 105 beschikbare bedden voor de winternachtopvang.

Verschillende partners in Gent zorgen het hele jaar door voor een zo goed mogelijke hulp- en dienstverlening aan dak- en thuislozen. De nachtopvang wordt in goede banen geleid door een werkgroep met vertegenwoordigers van OCMW en Stad Gent, het Centrum Algemeen Welzijnswerk Oost-Vlaanderen (CAW) en Huize Triest-Gemeenschapshuis Tabor.

De 40 extra bedden tijdens de winternachtopvang verhuizen van de Fabiolalaan (voormalig Institut Moderne van AZ Jan Palfijn) naar het Baudelohof (Baudelokaai 2). Die 40 bedden komen bovenop de bestaande capaciteit van 65 nachtopvangbedden die het hele jaar door beschikbaar zijn in Nieuwland (40 bedden) en Huize Triest-Gemeenschapshuis Tabor (25 bedden). Dit maakt een totaal van 105 bedden om de winterperiode te overbruggen.

“Het Baudelohof wordt door Stad Gent als tijdelijke oplossing ter beschikking gesteld voor de winternachtopvang voor wellicht twee winters” stelt Rudy Coddens, OCMW- voorzitter. “De versterking van de nachtopvang in de winter kadert binnen ons breder beleid dat dakloosheid tracht tegen te gaan en het hele jaar door ondersteuning tracht te bieden aan mensen in dak- of thuisloosheid.”

Dak- en thuislozen die nood hebben aan een bed kunnen voor een eerste nacht zelf een bed in nachtopvang reserveren. Als ze verder gebruik willen maken van nachtopvang begeleidt een professionele hulpverlener hen.

Gebruikers van de winternachtopvang krijgen ’s avonds een kom soep en de mogelijkheid om zich te douchen. ’s Ochtends is er een ontbijt.

De winternachtopvang is dagelijks geopend van 21 tot 9 uur.

Bovenop de winternachtopvang is er een netwerk van organisaties actief die opvang overdag, maaltijden, douchemogelijkheden enz. aanbieden.

Elk jaar bieden ook burgers zich aan die iets willen doen voor dak- en thuislozen. Zij doen dit best in samenwerking met een bestaande organisatie.

Bij Gentinfo (09 210 10 10) kan de burger terecht voor meer informatie over de verschillende organisaties en initiatieven. Zo vinden zij het snelst een aanbod dat bij hun vraag past, en komt de aangeboden hulp op de juiste plaats en bij de juiste mensen terecht.


[©m&b2016]