Internationale nominatie handhygiŽne-award van WHO

voor AZ Jan Palfijn Gent

 

(14.10.2016)
 


Internationale nominatie handhygiŽne-award van WHO voor AZ Jan Palfijn Gent

Het AZ Jan Palfijn Gent werd als enig Belgisch ziekenhuis genomineerd voor de Europese Hand HygiŽne Excellence Award van de Aesculap Academy. Dit is een stimulans voor de medewerkers die reeds jaren sterk inzetten op (hand)hygiŽne en infectiecontrole. In dat kader start dinsdag 18 oktober 2016 ook de jaarlijkse gratis griepvaccinatiecampagne voor het personeel.

De wereldgezondheidsorganisatie stuurt later deze maand twee buitenlandse experts van de Aesculap Academy uit GenŤve naar het AZ Jan Palfijn Gent voor verdere doorlichting rond handhygiŽne. Zij zullen beoordelen welk van de vier genomineerde Europese ziekenhuizen het beste scoort; de proclamatie volgt in 2017. Dr. Louis Ide: ďHet is een eer en een mooie erkenning dat het AZ Jan Palfijn Gent als enige Belgisch ziekenhuis finalist is voor ĎThe 2017 European Hand Hygiene Excellence Awardí. Er zijn slechts vier ziekenhuizen in Europa genomineerd.Ē

ZiekenhuishygiŽne: een dagelijkse zorg

Het AZ Jan Palfijn Gent voert onder impuls van dr. Louis Ide en verpleger-ziekenhuishygiŽnist Jo Lootens reeds jaren een onafgebroken kwaliteitsbeleid rond ziekenhuishygiŽne en infectiecontrole waarin handhygiŽne een centrale rol speelt en dagelijks aandacht krijgt.

Dat dit actieve beleid resultaat heeft, blijkt ook uit het uitstekend rapport dat het ziekenhuis deze week kreeg voor de audits van de overheid met betrekking tot kwaliteitsindicatoren ziekenhuishygiŽne in 2015: 5 op 6 voor organisatie, 5 op 7 voor middelen en 18 op 20 voor acties.

Ook het verslag van het Vlaams Indicatorenproject (VIP≤) Ė een samenwerking van de Vlaamse Overheid, de Vlaamse Vereniging van Hoofdgeneesheren, de koepel Zorgnet-Icuro en de ziekenhuizen Ė bevestigde dat AZ Jan Palfijn Gent op goede weg is met een score van 87,6% voor handhygiŽne.

Griepvaccinatiecampagne als belangrijk onderdeel van infectiebeleid

Dinsdag 18 oktober geeft het AZ Jan Palfijn Gent de aftrap voor haar jaarlijkse griepvaccinatiecampagne voor het personeel. Deze massale en kosteloze inenting van het personeel kadert in het kwaliteitsbeleid rond ziekenhuishygiŽne of infectiecontrole. De eerste 165 personeelsleden die zich laten vaccineren, krijgen een lekkere koffie aan de baristakar die het agentschap Zorg en Gezondheid voor de gelegenheid ter plaatse stuurt.

Dit jaar werd gekozen voor een tetravalent vaccin dat bescherming biedt tegen vier griepvirusstammen. Aangezien het griepvirus zich sneller kan verspreiden in een ziekenhuismilieu, stimuleert het AZ Jan Palfijn Gent haar medewerkers en artsen om deel te nemen aan deze gratis vaccinatieactie om zowel zichzelf als de - vaak reeds verzwakte - patiŽnten te beschermen. Het is bewezen dat wanneer iedereen zich vaccineert, de griep zowel bij de zorgverstrekkers als bij de patiŽnten minder hard toeslaat.

Vorig jaar kon het ziekenhuis 63,5 % van de medewerkers vaccineren, een recordaantal dat het ziekenhuis in 2016 uiteraard wil verbeteren.

Het belang van een effectief kwaliteitsbeleid rond ziekenhuishygiŽne

Door in te zetten op antibioticabeleid, isolatie, detectie, eliminatie en vooral handhygiŽne, slaagt het AZ Jan Palfijn Gent erin de resistente bacteriŽn het hoofd te bieden, waardoor er minder complicaties omwille van die resistente bacteriŽn optreden bij de patiŽnten.


[©m&b2016]