lokaal dienstencentrum De Regenboog bestaat veertig jaar

(12.09.2016)
 


 

Het lokaal dienstencentrum De Regenboog bestaat veertig jaar. Vanaf 12 september loopt een tentoonstelling die de geschiedenis van het gebouw en het centrum belicht. De Regenboog (Lucas De Heerestraat 83, 9000 Gent) is er in de eerste plaats voor oudere (kwetsbare) bewoners van de Stationsbuurt Zuid, Nieuw Gent/UZ en Zwijnaarde. 

“De lokale dienstencentra zorgen ervoor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, zelfs als het moeilijker wordt”, stipt OCMW-voorzitter Rudy Coddens aan. “Ze doen dat door ondersteuning te bieden op vlak van dienstverlening, een ontmoetingsplek te creëren, vrijwilligerswerk aan te bieden en een brede waaier van activiteiten te organiseren.”

DOEmeeWEEK

Een taak die De Regenboog ter harte neemt. In 2015 klokte het centrum net niet af op 1.000 unieke bezoekers en inmiddels kan het terugvallen op ruim 70 vrijwilligers. “Het is geen toeval dat we ons jubileumjaar inzetten tijdens de DOEmeeWEEk, want dat is voor buurtbewoners een uitgelezen kans om ons te leren kennen. Ze kunnen alle activiteiten gratis uitproberen en krijgen info over onze dienstverlening. Op vrijdagvoormiddag is er een introductiemoment voor kandidaat-vrijwilligers”, vertelt OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

Burenzorg

“In de toekomst willen we nog meer naar buiten treden en laagdrempeliger werken. Bijvoorbeeld met ons project ‘Buren voor buren’, waarbij buurtbewoners eens 5 minuutjes de tijd nemen om elkaar te helpen: een karweitje uitvoeren, boodschappen doen, een babbeltje slaan”, aldus Rudy Coddens.

Tentoonstelling

De Regenboog opende op 29 september 1976 voor het eerst de deuren. Die hele geschiedenis komt aan bod in de tentoonstelling ‘Van Madeleine Callier tot De Regenboog’.  Vroeger was in het gebouw van de huidige Regenboog een kinderdagverblijfgevestigd, die was opgericht door Madeleine Callier. Ze vingen er weeskindjes op tot hun 3 jaar. Daarna verhuisden de kinderen naar het weeshuis Prins Filip aan de Jubileumlaan. Madeleine Callier schonk later het gebouw aan de COO, de voorloper van het OCMW.

Quiz

Bezoekers aan de tentoonstelling kunnen ook meedoen aan een quiz en zo een ergotherapeutisch hulpmiddel, een gratis consumptie of activiteit winnen.

De tentoonstelling is tot eind december elke werkdag gratis te bezichtigen tijdens de openingsuren van De Regenboog.
 


[©m&b2016]