Volwaardig lokaaldienstencentrum voor ZwijnaardeEerstesteenlegging De Mantel, 9 maart 2017

(09.02.2017)
 

Op de site van OCMW-woonzorgcentrum Zonnebloem aan de Hutsepotstraat in Zwijnaarde legden burgemeester Daniël Termont en OCMW-voorzitter Rudy Coddens op donderdag 9 maart de eerste steen van De Mantel, het elfde lokaal dienstencentrum van OCMW Gent. Vanaf de zomer van 2018 kunnen senioren uit Zwijnaarde terecht in De Mantel voor dienstverlening, activiteiten en vrijwilligerswerk. Het gebouw biedt ook onderdak aan een loket van de dienst Burgerzaken van Stad Gent, een GentinfoPunt en een politiepunt.

Doel van een lokaal dienstencentrum (ldc) is om oudere, kwetsbare buurtbewoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen in de best mogelijke omstandigheden. “We doen dat door ons te profileren als een laagdrempelig ontmoetingscentrum waar buurtbewoners terecht kunnen voor informatie en advies, door dienstverlening op maat te bieden, door activiteiten te organiseren en vrijwilligerswerk aan te bieden”, zegt Katia Sette, diensthoofd van de lokale dienstencentra.

Warme mantel

“In Zwijnaarde is er grote nood aan een lokaal dienstencentrum”, pikt OCMW-voorzitter Rudy Coddens daar op in. “De deelgemeente telt meer dan 7.100 inwoners, van wie er ruim 2.000 (of 29%) 60 jaar of ouder zijn. Het aantal 65-plussers bedraagt 1.600 of 22%. Als die mensen nu een beroep willen doen op een lokaal dienstencentrum, moeten zij zich vaak ver verplaatsen. Terwijl wij met ons departement Ouderenzorg juist zo dicht mogelijk bij de mensen willen staan. Ook de naam van het lokaal dienstencentrum, die bedacht is door het Cultuurplatform Zwijnaarde, verwijst hiernaar. We willen een warme mantel zijn voor de bezoekers en alle ouderen uit Zwijnaarde.”

Zorgladder

“Tegelijk bood Zwijnaarde ons met de campus Zonnebloem een mooie opportuniteit”, vervolgt Rudy Coddens. “Begin 2018 gaat hier ook De Zonnetuin open, 27 erkende assistentiewoningen, de opvolgers van de serviceflats. Zo gaan we hier op een en dezelfde plaats alle treden van onze zorgladdder bij elkaar hebben gebracht. Ouderen die met wat hulp thuis blijven wonen, kunnen terecht in ldc De Mantel. Voor 65-plussers die met ondersteuning nog zelfstandig kunnen wonen, is er De Zonnetuin. En voor wie zo zwaar zorgbehoevend is dat hij of zij niet meer alleen kan wonen, biedt woonzorgcentrum Zonnebloem een oplossing.”

Elke inwoner kan hier terecht met zijn vragen

“Een andere meerwaarde is dat De Mantel onderdak biedt aan diverse diensten”, benadrukt Rudy Coddens. “De dienst Burgerzaken van Stad Gent opent hier een loket. Er zal een politiepunt zijn. En bij het onthaal van het lokaal dienstencentrum komt er ook een GentinfoPunt voor mensen met vragen over de dienstverlening van Stad Gent en OCMW Gent. Dat maakt van De Mantel een ontmoetinsgruimte waar elke inwoner van Zwijnaarde terecht kan met zijn en haar vragen.”

Volwaardig uitgerust

“De Mantel wordt een volwaardig lokaal dienstencentrum”, verzekert projectleider Filip De Wael van OCMW Gent. “Je vindt er een cafetaria, een multifunctionele ontmoetingszaal, een bewegingslokaal, verschillende leslokalen, een pc-lokaal, een crea-lokaal voor o.m.  pottenbakken, een didactische keuken, aangepaste doucheruimte, pedicure, enzovoort.”

Energiezuing en vlot bereikbaar

“Het gebouw is een ontwerp van het bureau ‘Aiko – Architecten en Ingenieurs’ uit Maldegem, kost ruim 3,2 miljoen euro (btw inbegrepen) en is zeer energiezuinig. Zo is er o.m. een doorgedreven isolatie van vloeren wanden en daken en worden er zonnepanelen geplaatst. Met de eindhalte van tramlijn 21 én de parking van sporthal Hekers op wandelafstand is ook een vlotte bereikbaarheid verzekerd. Tegen de zomer van 2018 moet De Mantel open zijn”, besluit Filip De Wael.

 [©m&b2017]