Aan tafel in 1-2-3 euro met Colruyt en OCMW Gent

 

(05.04.2017)
 

Winkelketen Colruyt en OCMW Gent slaan de handen in elkaar om gezinnen met budgettaire moeilijkheden te helpen met het bereiden van gezonde en goedkope maaltijden. Het project ‘Aan tafel in 1-2-3 euro is een initiatief van Colruyt en werd in Kortrijk al succesvol uitgetest. Nu is Gent nu aan de beurt.

Minder armoede via betaalbare en gezonde voeding

In het armoedebeleidsplan van Gent staan verschillende initiatieven om gezond, lekker en goedkoop eten toegankelijker te maken. Denk maar aan de investeringen in de Gentse sociale restaurants, het project rond voedseloverschotten Foodsavers of de inspanningen om schoolmaaltijden betaalbaar te houden.

Aan tafel in 1-2-3 euro is een mooie aanvulling op de bestaande initiatieven.

Recepten, tips en boodschappenlijstjes

Aan tafel in 1-2-3 euro is een initiatief van winkelketen Colruyt. Het principe is eenvoudig: wie inschrijft ontvangt om de twee weken een receptenboekje in de brievenbus. Daarin vind je recepten die 1, 2 of 3 euro per persoon kosten. Het boekje bevat ook tips om restjes van de maaltijd of van de verpakking opnieuw te gebruiken, of om kinderen te laten meehelpen in de keuken. Helemaal achteraan het boekje staat een handig boodschappenlijstje.

“Het proefproject in Kortrijk lokte positieve reacties uit en gaf de doorslag om ermee verder te gaan. 144 gezinnen kregen het boekje. Reacties varieerden van ‘ik durf nu veel meer experimenteren in de keuken’ tot ‘ik eet minder fastfood’. Wij zijn blij dat Gent volgt en dat we kunnen rekenen op de steun van OCMW Gent”, bevestigt Wim Verbesselt van Colruyt.

De doelstellingen van het project blijven ongewijzigd: bij ouders met kinderen een deel van de zorg wegnemen, betere controle geven over het budget, motiveren om zelf aan de slag te gaan met recepten en slim inkopen doen.

Gent aan zet

Na een succesvolle testfase in Kortrijk, zal het project nu ook in Gent van start gaan. OCMW Gent staat in voor de bekendmaking van het project bij gezinnen die in aanmerking komen. En er komt ook extra ondersteuning voor wie inschrijft. Denk bijvoorbeeld aan begeleide winkelbezoeken of kookworkshops.

OCMW Gent ziet vele mogelijkheden in deze samenwerking. Wij bereiken de juiste mensen en kunnen hen overtuigen om het uit te proberen. We stellen helaas nog altijd vast dat gezonde en betaalbare voeding geen makkelijke combinatie is als je in armoede leeft. Wij vinden het belangrijk om hier blijvend op in te zetten. 

 [©m&b2017]