Volvo Cars Gent , Stad Gent, OCMW Gent, VDAB,

Havenbedrijf en Vlaanderen bundelen krachten voor jobs toeleveranciers

(04.05.2016)


 

Op het kabinet van Vlaams minister Philippe Muyters is woensdagmiddag een overleg doorgegaan met de Gentse eerste schepen Mathias De Clercq (Open Vld) en zijn collega van Werk Rudy Coddens (sp.a), maar ook de CEO van het Havenbedrijf Gent en de provinciaal directeur van de VDAB. "We zullen alles doen wat in onze mogelijkheden ligt om de mensen te steunen", is achteraf te horen.

In Gent zijn tegen 2019 een duizendtal jobs bedreigd bij vijf toeleveranciers die geen onderdelen meer zullen produceren voor het nieuwe model van Volvo Cars Gent. En daarvan, SAS Automotive, besliste maandag om de stekker eruit te trekken eind oktober 2016, waardoor de 200 werknemers maandagmiddag het werk neerlegden. Het ontwerpakkoord dat vakbonden en directie dinsdagavond overigens sloten, werd woensdag verworpen, waardoor de sociale onrust in de Gentse kanaalzone verder duurt.

"Het sociaal overleg moet nu eerst zijn werk doen", zegt schepen Rudy Coddens na afloop van het overleg op het kabinet van minister Muyters. "We hadden gehoopt dat we meer tijd hadden, omdat alles ten vroegste vanaf 2017 zijn beslag zou kennen."

Het stadsbestuur sloot wel al met verschillende partners een samenwerkingsovereenkomst om een plan op te maken. "We willen een duidelijk signaal geven dat de verschillende overheden en instanties willen samenwerken om te vechten voor elke job en elke tewerkstelling, maar op relatief korte termijn willen we ook mensen ondersteunen die zonder job vallen. We doen alles wat in onze mogelijkheden ligt om de mensen te ondersteunen."


 

[m&b2016]