Lokaal dienstencentrum Speltincx viert vrijdag
zijn veertigjarig bestaan

(03.02.2016)


 Op 5 februari bestaat lokaal dienstencentrum Speltincx 40 jaar. Tijd voor een feest dus. Speltincx is er in de eerste plaats voor de bewoners van Gentbrugge. Met 1.469 unieke bezoekers in 2015 behoort Speltincx tot de top  van meest bezochte lokale dienstencentra van OCMW Gent.

Op 6 februari 1976 ging in het uit 1850 daterende kasteel Speltincx aan de Meersemdries in Gentbrugge het gelijknamige lokaal dienstencentrum open. Maatschappelijk werker Monique Impens (82 intussen) was de eerste centrumleider. “Er was helemaal niets. Improvisatie was troef. Ik ben zelf nog met de ontvanger een toog, tafels en stoelen, een gewone en een tapbiljart gaan kopen. De derde biljart kregen we er gratis bij! Ik was doodsbenauwd dat er niemand ging komen, maar vanaf dag één zat het hier stampvol.”

Huiselijke sfeer

“In het begin kwamen de mensen alleen maar om te kaarten, te biljarten en een koffie te drinken”, herinnert Monique zich. “Maar gelukkig konden we rekenen op vrijwilligers om almaar meer activiteiten aan te bieden. We hebben hier mooie tijden beleefd. Ons kasteeltje was één groot huis.”

En die huiselijke sfeer is tot op vandaag één van de grote troeven van Speltincx.

Burenzorg

Speltincx kan terugvallen op een 120 vrijwilligers die het centrum grotendeels draaiend houden. “Zo kunnen we ons met onze vaste ploeg meer toeleggen op burenzorg. In de loop van dit jaar krijgen we een antennemedewerker voor de uithoeken van Gentbrugge. Dat zijn veelal residentiële wijken waar veel ouderen in te groot geworden villa’s wonen”, geeft Maureen Bauwens nog mee.

Feestprogramma

Aanstaande vrijdag, 5 februari, is het startschot van een heel jaar feest, onder de noemer ‘Cheers to forty years’.
 


 

[©m&b2016]