Zuiderlicht Mariakerke wordt vijfde Gentse woonzorgcentrum
eerste spadesteek op 7 maart

(02.03.2016)


 

Op maandag 7 maart start de bouw van het nieuwe OCMW-woonzorgcentrum Zuiderlicht aan de Zuidbroek in Mariakerke. De werkzaamheden zullen ongeveer anderhalf jaar duren. Het woonzorgcentrum biedt plaats aan 144 senioren en is goed voor 125 jobs.

Zuiderlicht wordt het vijfde woonzorgcentrum van OCMW Gent, na De Liberteyt in Wondelgem, De Vijvers in Gentbrugge, Het Heiveld in Sint-Amandsberg en Zonnebloem in Zwijnaarde.

Op 7 maart starten de grondwerkzaamheden. Enkele weken later volgt de officiële eerstesteenlegging. Als alles volgens schema verloopt, moet het woonzorgcentrum in de zomer van 2017 klaar zijn. Met de bouw is een investering van 26 miljoen euro (inrichting, btw en erelonen inbegrepen) gemoeid.

Huiselijke sfeer

“Het wordt zeker geen mastodont van een gebouw. Wel integendeel. Het nieuwe woonzorgcentrum gaat een huiselijke sfeer uitstralen, zodat de bewoners er er echt een nieuwe thuis vinden. Het gebouw wordt opgedeeld in verschillende leefgroepen, met elk hun eigen open keuken, leefterras en binnentuin”, benadrukt OCMW-voorzitter Rudy Coddens.

Duurzaamheid

Het gebouw is een ontwerp van het Gentse bureau THV AT-DV Architecture and Engineering. “Daarbij ging veel aandacht naar duurzaamheid”, stipt Elke Steenwinckel aan, architect bij de dienst Facility Management van OCMW Gent. “Zo hebben we geopteerd voor bodemenergieopslag, een zeer milieuvriendelijke techniek om gebouwen te koelen en te verwarmen. Andere maatregelen zoals zonnepanelen, een warmte-krachtkoppeling, isolatie en hoogrendementsbeglazing plus een aangepaste constructiewijze zorgen ervoor dat het nieuwe woonzorgcentrum een E-peil van 50 haalt.”

Voor wie?

In Zuiderlicht is er plaats voor 96 hulpbehoevende senioren. Daarnaast zijn er 3 kleinere leefgroepen voor personen met jongdementie (- 65 jaar), ouderen met een mentale beperking en ouderen met een gestabiliseerde psychiatrische problematiek.

125 nieuwe jobs

Het nieuwe woonzorgcentrum is goed voor 125 jobs. Gaande van directieleden en en bedienden over (para)medisch personeel tot logistieke en keukenmedewerkers.


 

[©m&b2016]